ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΒΑΘΡΟ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ!



ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2-9-2015: Μακεδόνες πολεμιστές ιστορούνται ανάγλυφα στο βάθρο του Λέοντα Αμφιπόλεωςσε μαρμάρινα κομμάτια που βρέθηκαν, όχι κάτω μακριά στο ποτάμι, αλλά κοντά στον λόφο Καστά, όπως είχε αποκαλύψει σε μια μοναδική συνέντευξή του στο Βήμα, στις 08/03/2015 ο στενός συνεργάτης της Περιστέρη, Αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής!

Η συνέντευξη εκείνη είχε περάσει στα ψιλά, μέσα στο κλίμα απόλυτης υποβάθμισης της Αμφίπολης που πρόσταξε η παραιτηθείσα Κυβέρνηση και απέδειξε το πρόσφατο πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ (δείτε εδώ), με το οποίο αυθαίρετα, πισώπλατα και υπονομευτικά κηρυσσόταν "Ρωμαϊκό" το Μνημείο, γελοιοποιώντας τη χώρα και ακυρώνοντας τους επιστήμονες της ανασκαφής, που έκαναν την μεγαλύτερη ανακάλυψη της δεκαετίας (τουλάχιστον)!

Το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ αναψηλαφώντας την υπόθεση της Αμφίπολης, που με τα ευρήματά της συγκλόνισε όλο τον κόσμο, αλλά όχι και κάποιους θιασώτες του μηδενισμού μέσα στην Ελλάδα, παρουσιάζει επιγραμματικά τα συγκλονιστικά στοιχεία που δίνει ο Μιχάλης Λεφαντζής για το Μακεδονικό Μνημείο και τα οποία δικαιώνουν και τον ίδιο και την Περιστέρη, κατά τρόπο συντριπτικό, εξαϋλώνοντας τις θεωρίες περί δήθεν "Ρωμαϊκού Μνημείου" που προσπάθησε να περάσει η Αυγή και το Σύστημα "ΣΥΡΙΖΑ", με όχημα τον τέως πια Υπουργό Πολιτισμό και την κουστωδία του!

Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Λεφαντζής αποκάλυπτε τότε:
1. ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΜΑΡΜΑΡΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΘΡΟΥ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ ΜΕ ΑΝΑΓΛΥΦΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
...Μ.Λ.: "...Στη στέψη του κατώτερου τμήματος του βάθρου, κάτω από το γείσο, υπήρχε διακοσμητική ζώνη με γλυπτά. Υπάρχουν μαρμάρινα τμήματα τα οποία σχετίζονται με το κατώτερο τμήμα του βάθρου του λέοντος».
...ΕΡΩΤΗΣΗ: Παραπέμπει σε μακεδονική εικονογραφία;
Μ.Λ.: «Μάλιστα».
...ΕΡΩΤΗΣΗ: Παραπέμπουν σε στρατιωτική εικονογραφία;
Μ.Λ.: «Ναι, και μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ στις χρονολογήσεις..."!
...ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχουμε ξαναδεί αυτή τη σύνθεση της παράστασής τους;
Μ.Λ.: «Όχι. Μένει να παρουσιαστούν και να αξιολογηθούν τα χαρακτηριστικά τους».

2.  ΤΑ ΑΝΑΓΛΥΦΑ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, ΑΛΛΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΑ!
Μ.Λ.: «Δεν βρέθηκαν κοντά στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται ο λέων αλλά πλησίον του τύμβου Καστά. Αυτά τα μαρμάρινα μέλη είναι σαφέστατα πολύ σημαντικά».

3. Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΛΥΦΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ!
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και μπορεί να συνδέεται με τους Τημενίδες;
Μ.Λ.: «Δεν προβαίνω σε καμία τέτοια σύνδεση. Είναι της ύστερης κλασικής ή της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου».
(Σ.σ. ύστερη κλασική=400/380-323 π.Χ. και πρώιμη ελληνιστική=323-275 π.Χ - άρα τα ανάγλυφα του Λέοντος, δικαιώνουν την Περιστέρη που τοποθέτησε κάπου εκεί και το Μνημείο των Σφιγγών, στο 325 - 300 π.Χ., το οποίο περικλείστηκε από τον περίβολο του λόφου, στην κορυφή του οποίου τοποθετήθηκε ο λέων)

4. Ο ΛΕΩΝ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΕΠΕΙΔΗ:
α. Βρέθηκε η βάση - θεμέλιο πάνω στον λόφο από τον Λαζαρίδη ακόμη, που την είχε χαρακτηρίσει "ταφικό σήμα". Η βάση ταιριάζει και σε χρόνο και σε διαστάσεις με τον λέοντα.
β. Βρέθηκαν δίπλα στη βάση του θεμελίου, εκεί στην κορυφή του λόφου, πολύ μεγάλες ποσότητες λατύπης από μάρμαρο Θάσου, δηλαδή κομματιών που αποκόπτονται κατά τη λάξευση του μαρμάρου! Άρα εκεί πάνω έγινε και λαξεύτηκε ένα μεγάλο μαρμάρινο μνημείο.
γ. Περίβολος και Λέων και ο Σφίγγες/Τάφος έγιναν από μάρμαρο Θάσου και τον ίδιο Αρχιτέκτονα
δ. Βρέθηκαν ανάγλυφα κομμάτια του βάθρου του λέοντα, με παραστάσεις Μακεδόνων Στρατιωτών, κοντά στον λόφο και μακριά από το ποτάμι.
ε. Βρέθηκε ένα κομμάτι του Λέοντος Αμφιπόλεως στον τύμβο, κοντά στον Τάφο!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τη λογική ότι μνημεία με λέοντα και βάθρο ήταν ταφικά και με δεδομένο ότι λέτε πως ο λέοντας ήταν στην κορυφή του τύμβου, σημαίνει ότι εκεί πάνω ήταν τάφος;
Μ.Λ.: «Είναι μια σοβαρότατη ερώτηση αυτή, την οποία αυτή τη στιγμή σε επίπεδο αρχαιολογικό δεν δύναμαι να απαντήσω, διότι δεν είμαι αρχαιολόγος. Σε επίπεδο αρχιτεκτονικό θεωρώ ότι ένα τέτοιο βάθρο θα μπορούσε να έχει τάφο και αυτό διότι έχουμε ανάλογα συγκριτικά παραδείγματα. Συναντάται σε τρεις περιπτώσεις, δύο στην Ελλάδα και μία στο εξωτερικό».

Ανάγλυφη παράσταση Μάχης Ισσού από τη λεγόμενη σαρκοφάγο του "Μ. Αλεξάνδρου" (Σιδώνα)

Από τα παραπάνω, είναι ευνόητο πλέον, ότι το Πολυμνημείο της Αμφίπολης είναι Μακεδονικό και όχι Ρωμαϊκό και ότι μπορεί να αναδυθεί η ταυτότητα του και το κεντρικά τιμώμενο πρόσωπο, εάν αποκρυπτογραφηθούν πλήρως οι ανάγλυφες παραστάσεις του βάθρου του λέοντα, που ο Μιχάλης Λεφαντζής αποκάλυψε πως έχουν βρεθεί, αλλά δεν παραπέμπουν σε κάποια γνωστή μας παράσταση, όπως λόγου χάρη στη Μάχη στην Ισσό...

Τέλος έχουμε τις έγχρωμες ζωγραφικές παραστάσεις στον θριγγό (επιστύλια έχουν γραφεί) του Μνημείου με τις Σφίγγες και Κόρες, που επίσης αποτελούν σημαντικό κομμάτι του παζλ, μαζί με το εκπληκτικό ψηφιδωτό που μιλάει από μόνο του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pages

Copyright © 2016 - | Macedonians.gr