ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ - ΕΔΕΣΣΑΣ: ΟΙ ΔΥΟ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ''ΦΥΛΑΚΕΣ - ΑΓΓΕΛΟΙ'' ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΓΡΑ ΚΑΙ ΜΙΓΚΑ! Εκδήλωση μνήμης στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης


Με μεγάλη επιτυχία τιμήθηκε και φέτος η επέτειος Μνήμης του Καπετάν Άγρα και Μίγκα στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μεσσηνίων Μακεδονίας - Θράκης και η δραστήρια Πρόεδρός του Κωνσταντίνα Τσατσαμπά,  το απόγευμα του Σαββάτου 4-6-2016.


  Στον υπαίθριο εκθεσιακό χώρο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και μπροστά από το Μνημείο του Καπετάν Άγρα - δομημένου σε μορφή αρχαίας μακεδονικής επιτύμβιας στήλης από τα χέρια του διάσημου Μακεδόνα καλλιτέχνη μαρμάρου Ευάγγελου Φυλακτού - έγινε επιμνημόσυνη δέηση, ακούστηκε το ιστορικό του Μακεδονικού Αγώνα και της προσφοράς του εκ Γαργαλιάνων Μεσσηνίας Μακεδονομάχου από τον Αντιστράτηγο ε.α. Ιωάννη Ζούκα, κατατέθηκε πλήθος στεφάνων στη θυσία του παλικαριού που έδρασε ηρωικά στο Βάλτο των Γιαννιτσών, ενώ την εκδήλωση κόσμησε η Χορωδία Σαμίων Θεσσαλονίκης!

    ΟΙ ΔΥΟ ΔΗΜΑΡΧΟΙ  "ΦΥΛΑΚΕΣ - ΑΓΓΕΛΟΙ" ΤΩΝ ΑΓΡΑ ΚΑΙ ΜΙΓΚΑ

  Την παράσταση έκλεψαν όμως οι δύο Δήμαρχοι που παραβρέθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο και απέδειξαν με την παρουσία τους την αγάπη, αλλά και την ευγνωμοσύνη που νιώθουν στον Καπετάν Τέλλο Άγρα και τον Αντώνη Μίγκα, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στις 7 Ιουνίου 1907, για την πανώρια και ξακουστή Μακεδονία, τη στιγμή που απουσίαζε επιδεικτικά για μια ακόμη φορά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και οι Υπουργοί της Συγκυβέρνησης, που δεν προλαβαίνουν να σχίζουν φαίνεται Μνημόνια και να υπογράφουν υποθήκες δουλείας 99 ετών, αδιαφορώντας για την εθνική Μνήμη, περιουσία, κληρονομιά και αξιοπρέπεια...

 Εκείνο που αξίζει να υπογραμμιστεί ιδιαίτερα, είναι ότι οι δύο αυτοί Δήμαρχοι, ήταν προς τιμήν τους και πέρυσι εδώ στη Θεσσαλονίκη, αποκλειστικά για τον Άγρα και τον Μακεδονικό μας Αγώνα, που συνεχίζεται και θα συνεχίζεται, όσο υπάρχουν διεκδικητές, πλαστογράφοι, παραχαράκτες, αλλά και εσωτερικοί υπονομευτές...

 Πρόκειται για τον Δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα και τον Δήμαρχο Έδεσσας Δημήτριο Γιάννου, ο πρώτος από τα μέρη του Καπετάν Άγρα και ο δεύτερος από τα μέρη του Αντώνη Μίγκα! 
   Δύο Δήμαρχοι  "φύλακες - άγγελοι" των παλικαριών, που κρατούν και στον τόπο τους άσβεστη την μνήμη των Μακεδονομάχων των "Μυστικών του Βάλτου"!

   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ: Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΡΑ

   Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας (ο τόπος καταγωγής του Άγρα, οι Γαργαλιάνοι, ανήκουν στον Δήμο του), τόνισε πως έρχεται από μακριά, από την Κυπαρισσία της Μεσσηνίας και παρότι είχε πολύ σημαντικά να αντιμετωπίσει στην περιοχή του,  η ψυχή του ήταν εδώ πάνω στην εκδήλωση για τον Άγρα και απλώς, όπως είπε, "ακούσαμε την ψυχή μας και είμαστε και φέτος εδώ"!


   Επίσης, υπογράμμισε κάτι πολύ σημαντικό, ότι στις εκδηλώσεις για τον Καπετάν Άγρα, δεν πρέπει ποτέ να τον αποχωρίζουμε από τον ηρωικό σύντροφό του Αντώνη Μίγκα, που κρεμάστηκε μαζί του από τους Κομιτατζήδες κοντά στη σημερινή Καρυδιά Έδεσσας, από τους Κομιτατζήδες, όταν τους συνέλαβαν άνανδρα και ύπουλα, καλώντας τους τάχα σε συζήτηση, που αποδείχθηκε θανάσιμη παγίδα!


   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥ: ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ
   Ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτριος Γιάννου με την σειρά του, ανακοίνωσε ότι προχωρά στην δημιουργία Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στην Έδεσσα, επειδή "πρέπει να τιμούμε την ιστορία και τους ήρωές μας"!

 Πρόκειται για παλαιό, διατηρητέο κτίριο μακεδονικής αρχιτεκτονικής (προφανώς η Οικία Ζήμνα), που βρίσκεται στην παραδοσιακή και προστατευόμενη συνοικία "Βαρόσι" της Έδεσσας, ένα μοναδικό μέρος όπου μπορεί να περπατήσει κανείς στα χνάρια της ιστορίας, αλλάζοντας χρόνο και εποχή! Ένας ηρωικός τόπος που αντιστάθηκε στην λαίλαπα της Τουρκοκρατίας, αλλά και πυρπολήθηκε για την Αντίστασή του από τους Ναζί, κατά την Γερμανικής Κατοχής! 
   
  
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΘΥΣΙΑΣ ΑΓΡΑ - ΜΙΓΚΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016
   Οι εκδηλώσεις Μνήμης και τιμής της δράσης και θυσίας των Εθνομαρτύρων Καπετάν Τέλλου Άγρα και του Αντώνη Μίγκα, συνεχίζονται στην Μακεδονία, σήμερα Κυριακή 5 Ιουνίου 2016, στον τόπο θυσίας τους, δίπλα στο χωριό Καρυδιά, από τον Δήμο Έδεσσας.

   Το Πρόγραμμα έχει ως εξής:
 10:00 Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, Άγρα
 10:30 Ομιλία από τον Αντώνιο Παππού, Σχολικό Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 
 11:30 Μετάβαση στο χώρο θυσίας των Μακεδονομάχων 
 12:00 Ομιλία για το χρονικό της ημέρας από τον Κωνσταντίνο Κάμτση, Πρόεδρο της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας «Ο Φίλιππος» 
   Ακολουθεί  Επιμνημόσυνη Δέηση - Κατάθεση στεφανιών - Σιγή ενός λεπτού  - Εθνικός Ύμνος 
13:00 Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πλατεία της Καρυδιάς Έδεσσας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pages

Copyright © 2016 - | Macedonians.gr