ΕΦΥΓΕ Ο ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ'' ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ


 Έφυγε σήμερα 7-2-2016, μια μέρα πριν αγγίξει τα 104 χρόνια του, ο γνωστός Ακαδημαϊκός, Αντιστασιακός και τέως Υπουργός Παιδείας, θαρραλέος υπερασπιστής του ονόματος Μακεδονία και της μη παράδοσής του στα Σκόπια,  Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος!

   Είχε γεννηθεί στις 8-2-1913 στη Σμύρνη, της οποίας έζησε την καταστροφή, τον διωγμό και την προσφυγιά και αργότερα - με την μητέρα, τον αδερφό και τον πατέρα του που κατάφερε να δραπετεύσει κινηματογραφικά από τα νύχια των Τούρκων - εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και έφτασε να γίνει Καθηγητής Φιλοσοφίας.

   Υπήρξε στενός φίλος του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ενώ κατά την διάρκεια της φρικτής Γερμανικής Κατοχής είχε ενταχθεί στο ΕΑΜ του οποίου διετέλεσε ηγετικό μέλος. Το 1947, ως Πρόεδρος του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου Νέων (με μέλη επίσης τους Χατζηδάκη και Θεοδωράκη) και παρότι βοήθησε από την θέση εκείνη στην απόδοση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο και εξορίστηκε αυθαίρετα για τρία χρόνια σε Μακρόνησο και Άγιο Ευστράτιο.

   Το 1984 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1993 έγινε Πρόεδρός της, αποτρέποντας από τις Βρυξέλλες την αναγνώριση Ακαδημίας "Μακεδονίας" που επιχειρούσαν τότε τα Σκόπια!

   Διετέλεσε Υπουργός Παιδείας στις Κυβερνήσεις Γρίβα (1989) και Ζολώτα (1990) παραιτούμενος του μισθού του, ενώ την ίδια χρονιά προτάθηκε από τον ενιαίο "Συνασπισμό" για Πρόεδρος Δημοκρατίας.

   Η τελευταία του μάχη για το δίκαιο, την αλήθεια και την πατρίδα, δόθηκε μόλις πριν δύο μήνες, με ιστορική επιστολή-παρέμβασή του στην εφημερίδα "Καθημερινή" (10-11-2015), με την οποία και ζητούσε να μην συμπεριληφθεί με κανέναν τρόπο η λέξη "Μακεδονία" στην ονομασία των Σκοπίων, τα οποία τόνιζε πως πρέπει να ονομαστούν "Δαρδανσλαβία"!


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ- ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ
 Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
"H ονομασία

Kύριε διευθυντά
Σε πρόσφατο δημοσίευμα ο μεσολαβητής μεταξύ Aθηνών και Σκοπίων φέρεται να δέχεται συμπερίληψη του ονόματος Mακεδονία στην ονομασία τού με πρωτεύουσα τα Σκόπια κράτους. Aς μου επιτραπεί να επιμείνω στην ορθή γνώμη, ότι ουδεμία επιτρέπεται παρείσφρηση της λέξεως Mακεδονία στην ονομασία τού περί τα Σκόπια κράτους. Δεν είναι οι Σκοπιανοί ομοεθνείς, έστω μακρινοί, του Mεγάλου Aλεξάνδρου και του Aριστοτέλους, γόνων της Mακεδονίας, περιοχής ελληνικής.

H ονομασία του κράτους πρέπει να συμφωνεί με την ονομασία του λαού του ή του εδάφους του ή μάλλον και των δύο. Tο περί τα Σκόπια κράτος, λοιπόν, έδαφος έχει την αρχαιόθεν ονομαζόμενη Δαρδανία και λαό από την ομάδα του μεγάλου έθνους των Σλάβων. H ορθή ονομασία του είναι άρα «Δαρδανσλαβία», ευπρεπέστατη και αληθινή. Δεν τιμάει τους Σκοπιανούς η απάρνηση της σλαβικής τους εθνικότητας και ο σφετερισμός του ελληνικού ονόματος Mακεδονία.

K. I. Δεσποτόπουλος - Aκαδημαϊκός πρώην Υπουργός Παιδείας"

 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
σε ετοιμότητα για τη Μακεδονία, τον Αλέξανδρο 
και ολόκληρη την Ελλάδα
υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα
Ακολουθήστε μας:
Blog     facebook    twitter    Google+     You Tube





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pages

Copyright © 2016 - | Macedonians.gr