ΕΦΥΓΕ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ''ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ'' ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΑΘΗΝΑ ΤΖΙΝΙΚΟΥ ΚΑΚΟΥΛΗ! Η σύγχρονη Δασκάλα του Μακεδονικού Αγώνα


  Έφυγε στις 23 Φεβρουαρίου 2016 μ.Χ. η σύγχρονη Δασκάλα του Μακεδονικού Αγώνα, η δεύτερη "Πηνελόπη Δέλτα" των Μακεδόνων, η μεγάλη κυρά της Μακεδονίας Αθηνά Τζινίκου Κακούλη, με την τεράστια εθνική προσφορά, που δεν τίμησε ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε η Ακαδημία Αθηνών, που ξεχνούν συνήθως ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, όχι μόνον γεωγραφικά και ιστορικά, αλλά και ηθικά και ποιοτικά...

   Η Αθηνά Τζινίκου Κακούλη, γεννήθηκε στο 1942 στο Βελβεντό Κοζάνης. Φιλόλογος, λαογράφος, ζωγράφος, συγγραφέας, η αξέχαστη Διευθύντρια του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης, έθρεψε γενιές ολόκληρες με τις ιστορίες και τους άθλους των Μακεδονομάχων, ζωντανεύοντας τις άγνωστες μορφές και σελίδες του ηρωικού Μακεδονικού Αγώνα!

 Οι ολοζώντανες διηγήσεις της, οι ενθουσιώδεις ξεναγήσεις της σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά Σχολείων, σε χιλιάδες μικρούς και μεγάλους, η ζωντάνια και η μοναδική θέρμη της καρδιάς της, άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα της στις καρδιές, κάνοντας όλους να αγαπήσουν τη Μακεδονία του Κώττα, του Παύλου, του Άγρα, του Γερμανού Καραβαγγέλη, του βάλτου των Γιαννιτσών, της Δασκάλας Ηλέκτρας και τόσων άλλων γενναίων!

   Οι γνώσεις της για τον Μακεδονικό Αγώνα ήταν πραγματικά απίστευτα μοναδικές, όπως μοναδικός ήταν και ο τρόπος που τις μετέδιδε! 

   Όταν μιλούσε νόμιζε κανείς ότι τρέχει γάργαρο νερό από τα ψηλά βουνά της Μακεδονίας, που σου δρόσιζε την ψυχή ως τα έγκατά της. Σε έκανε αμέσως απόστολο, σε έκανε αμέσως μυημένο Μακεδονομάχο!

   Μεγάλο και αθάνατο έργο της δεν ήταν μόνο το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης (δίπλα στη Μητρόπολη), αλλά και η μετατροπή και υποστήριξη της οικίας που σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς, σε Μουσείο, στο χωριό "Μελάς" Καστοριάς!

   Μάλιστα για την υποστήριξη του Μουσείου Παύλου Μελά εκεί, όπως και του Μουσείου Καπετάν Κώττα, στο κοντινό ομώνυμο χωριό στα Κορέστια, η μεγάλη σύγχρονη Μακεδονομάχος έγραψε και αφιέρωσε δύο καταπληκτικά και σπάνιο βιβλία, τα οποία αξίζει κανείς να προμηθευτεί, για να γεμίζει Ελλάδα και αγνή φιλοπατρία! Για να γεμίζει ατόφια Μακεδονία!

   Έγραψε επίσης, ανάμεσα σε άλλα και τα εξαιρετικά βιβλία: "Γιατροί στον Μακεδονικό Αγώνα", "Η Μακεδόνισσα στο θρύλο και στην ιστορία 1453-1940 μ.Χ.", "Ηρωΐδες δασκάλες στο Μακεδονικό Αγώνα", "Οι γυναίκες της Μακεδονίας στα γεγονότα των ετών 1870-1903"...

   Η Αθηνά Τζινίκου Κακούλη είχε διατελέσει επίσης για χρόνια  Πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και των Συνεργαζομένων Γυναικείων Σωματείων Θεσσαλονίκης, προσφέροντας ακούραστα τεράστια εθνικό έργο, ενώ βοήθησε αποφασιστικά στη χρηματοδότηση των "Φροντιστηρίων" Ελληνικών για τα ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου, όπως και στην ανέγερση του Ι Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πολένα Κορυτσάς!


   Η μεγάλη, σύγχρονη Δασκάλα του Μακεδονικού Αγώνα, έδωσε δεκάδες συνεντεύξεις, ομιλίες, διαλέξεις, μετείχε σε δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές ιδίως του 4ε και μεταφύτευε με τρόπο εκπληκτικό την δική της αγάπη για την Μακεδονία, σε όποιον την παρακολουθούσε! Αιχμαλώτιζε τους ακροατές και τηλεθεατές, με μια απίστευτη φλόγα, που μόνο σε μεγάλες μορφές και σε μεγάλες στιγμές της ιστορίας μας συναντά κανείς!

   Ο ρόλος της, η προσφορά της, οι γνώσεις της, είναι ανεκτίμητες και το κενό που αφήνει είναι όχι μόνο τεράστιο, μα και δυστυχώς αδύνατον να αναπληρωθεί...

   Η Αθηνά Τζινίκου Κακούλη, υπήρξε συν τοις άλλοις και μια μεγάλη και διαπρύσια υπερασπιστής του ονόματος της Μακεδονίας και ένας αληθινός κυματοθραύστης της Σκοπιανικής προπαγάνδας! Γι΄ αυτό και δεν προβαλλόταν από τα γνωστά και ένοχα ΜΜΕ... Δεν ανήκε στο "σύστημα" παρακμής και εθνικής λήθης! Αντιθέτως άναβε πυρσούς, άναβε λαμπάδες, κεριά και καντήλια, φωτίζοντας τα πια ηρωικά, τα πιο συγκινητικά και άγνωστα μονοπάτια της ελληνικής και ορθόδοξης ιστορίας μας.

   Μόνη παρήγορη σκέψη, είναι ότι θα συναντήσει τώρα εκεί πάνω, όλους αυτούς τους ήρωες Μακεδονομάχους που μας ζωντάνευε κάθε τόσο στα Μουσεία, τις ομιλίες, της εμφανίσεις της! Όλους αυτούς που αγάπησε και υπηρέτησε! Όλους εκείνους που σαν δεύτερη "Πηνελόπη Δέλτα", μας τους έκανε γνωστούς και αθάνατους!

   Καλή αντάμωση κυρά των Μακεδόνων! Και πες τους, πως όπως ζήτησε ο Παύλος, όπως θέλησες και μας δίδαξες εσύ, θα συνεχίσουμε τον Αγώνα!
   Ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται! Το όνομα δεν θα το δώσουμε! Και δεν θα μας το πάρουν! Θα το ξανακάνουμε και πάλι το μεγάλο καμάρι και την μεγάλη περηφάνια ολόκληρης της Ελλάδας!

   ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
η μεγάλη κρυμμένη δύναμη του Ελληνισμού
Ακολουθήστε μας:
Blog     facebook    twitter    Google+     You Tube






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pages

Copyright © 2016 - | Macedonians.gr